چرا جواهرات تقلبی (ارزان) پوست شما را سبز می‌کنند؟ (راه‌حل‌ها)

عکس زنجیر طلا

چرا جواهرات تقلبی پوست شما رو سبز می‌کنن؟ حتما برای شما هم پیش اومده که با این رنگ سبز اعصاب خرد‌کن روی پوست خود مواجه شده باشین.

این موضوع علاوه بر اینکه باعث خجالت‌ شما در جمع میشه، این احساس رو بهتون میده که سرتون کلاه رفته. همچنین همه اطرافیانتون متوجه میشن که از جواهرات تقلبی و ارزون استفاده کردین.

هر آنچه که باید درباره جواهرات تقلبی و دلیل سبز‌شدن پوست توسط آن‌ها بدانید، در این مقاله جمع‌آوری شده. پس با ما همراه باشین.

در ابتدای مقاله باید این نکته رو یادآور بشیم که در اینجا منظور ما از تقلبی این نیست که مثلا شخصی فلز دیگری رو به جای طلا به شما بفروشه؛ منظور جواهراتیه که از مواد اولیه جایگزین و ارزون‌تر مثل مس و دیگر آلیاژ‌ها ساخته شدن.

چرا جواهرات تقلبی پوست شما رو سبز می کنن؟

فرض کنین که گردنبند، دستبند یا انگشتری زیبا خریدین و حالا تو یه مراسم مهم اون‌ها رو انداختین و اواسط مراسم متوجه میشین که دور گردن، مچ یا انگشتتون تیره شده. زیور‌آلاتی که با کلی ذوق برای مراسمی خریداری کردین حالا وسط همون مراسم لکه‌های سبزی رو روی پوست شما به جا گذاشته.

حتی اگه انگشتر شما طلای ۱۸ یا ۲۴ عیار باشه، باز هم احتمال اینکه با پوست واکنش بده و رد سبزی رو از خود به جا بذاره خیلی زیاده. برای فهمیدن دلیل این اتفاق لازمه که بدونیم جواهرات از چه فلزاتی و به چه شکلی درست میشن.

در نظر داشته باشین که در واقع هیچ جواهری وجود نداره که از طلا یا نقره استرلینگ ۱۰۰ درصد خالص ساخته شده باشه و بیشتر جواهراتی که در مغازه‌ها می‌بینین روکش طلا یا نقره هستن.

دلیلش هم اینه که طلای خالص به شدت نرمه و مثلا نمیشه اون رو به شکل یه انگشتر در‌آورد و همچنین بعد از گذشت یه روز تغییر رنگ میده.

برای ساخت جواهرات محکم‌تر، طلای خالص رو با سایر فلزات ترکیب می‌کنن تا آلیاژ فلزی محکمی به دست بیاد؛ مس، نیکل و پالادیوم از جمله فلزاتی هستن که در ساخت این آلیاژ‌ها به کار برده میشن.

رایج‌ترین دلیل سبز‌شدن پوست توسط جواهرات، وجود مس در ترکیب آن‌هاست. جواهرات ارزون و تقلبی که مس از ترکیبات اصلی آن‌ها به شمار میاد با اسید موجود در عرق پوست واکنش نشون میدن و در نتیجه رنگ سبزی روی پوست به جا می‌مونه.

وقتی که عرق می‌کنین، بین فلزات موجود در جواهرات و اسید موجود در عرق واکنشی شیمیایی رخ میده که محصول یا همان نمک حاصل از این واکنش رنگی سبز داره.

اسید‌های عرق باعث تخریب مس در سطح فلز میشن و در نتیجه این واکنش، ماده‌ای مرکب به وجود میاد. سپس این ماده مرکب نمکی جذب پوست میشه و در نتیجه شاهد رنگ سبز روی پوست خواهیم بود.

این واکنش‌ها و در نتیجه رنگ سبز روی پوست به این معنیه که جواهری که خریداری کردین از فلز‌های جایگزین ارزون ساخته شده و اون کیفیتی رو که مد نظر شما بوده، نداره.

دلیل دیگه سبز‌شدن پوست توسط جواهرات پدیده اکسید‌شدنه. اکسید‌شدن هم زمانی اتفاق میوفته که جواهرات در ترکیب خود مس داشته باشن. اکسید مس به مرور سبز رنگ میشه.

به خاطر داشته باشین که سبز‌شدن پوست توسط جواهرات واکنشی آلرژیک نیست و فقط یه واکنش شیمیایی بین فلزاته که به پوستتون هیچ آسیبی نمیزنه. پس اگه جواهری باعث بروز خارش یا تورم و قرمزی در پوست شما میشه، دلیل آن آلرژی شما به فلز یا فلزاتی در آن جواهره و این دیگه یه واکنش شیمیایی نیست.

چه فلزاتی در جواهرات باعث سبز‌شدن پوست میشن؟

همونطور که در بالا اشاره شد، مس اصلی‌ترین دلیل سبز‌شدن پوسته. اما مس تنها فلزی نیست که باعث بروز این پدیده میشه و فلزات دیگه‌ای در ترکیب جواهرات طلا و نقره نیز می‌تونن باعث سبز‌شدن پوست بشن. حالا سوال اینه که چرا و چگونه؟

جواهرات طلا یا نقره کاملا از طلا یا نقره تشکیل نشدن. اگرچه هر دوی این‌ها فلزات ارزشمندی هستن اما ویژگی‌های فیزیکی اون‌ها اجازه نمیده که به تنهایی در ساخت جواهرات به کار برن. طلای خالص بسیار نرمه و نقره خالص هم به شکل مایعست. 

تنها راه ممکن برای ساخت جواهرات با طلا و نقره، ترکیب آن‌ها با سایر فلزات و ساخت آلیاژ‌های متشکل از این فلزاته. مس و نیکل از جمله فلزاتی هستن که در ساخت جواهرات طلا و نقره زیاد از آن‌ها استفاده میشه و بنابراین طبق واکنش شیمیایی ذکر‌شده پوست رو سبز می‌کنن.

اما آیا این موضوع به این معنیه همه افراد با استفاده از این جواهرات پوستشون سبز میشه؟ متاسفانه (یا خوشبختانه) نه. بعضی‌ها به طور بیولوژیکی مستعد این تغییر رنگ هستن و به همین خاطره که ممکنه دو شخص متفاوت واکنش یکسانی به یک جواهر تقلبی نشون ندن؛ ممکنه پوست یکی از آن‌ها سبز بشه و برای شخص دیگه اتفاقی نیوفته.

برای پی‌بردن به دلیل این اتفاق، لازمه که این نکته رو دوباره یادآوری کنیم که مس با عرق بدن واکنش نشون میده و نوعی نمک به وجود میاد که جذب پوست شده و رنگ سبز رو به وجود میاره.

پس برای جلوگیری از این اتفاق در ابتدا لازمه بدونین که چه فلزاتی در آلیاژ طلا یا نقره به کار رفتن. وجود مس یا نیکل در آن‌ها احتمال سبز‌شدن پوست رو افزایش میده.

علاوه بر این فلزات، بعضی مولفه‌ها مثل عرق، چربی پوست و رطوبت باعث سبز‌شدن جواهرات برنجی (و پوستتون) میشن.

سبز‌شدن پوست توسط مس چیز بدیه؟

خب مسلما این تغییر رنگ ظاهر خوشایندی نداره اما سوال اینه که خطری هم برای سلامتی ما داره؟

جواب منفیه. حتی ثابت شده که فر‌آیند اکسید‌شدن و واکنش های شیمیایی که منجر به سبز‌شدن پوست میشن، مزایایی هم برای سلامتی دارن. برای مثال، کمک به بهبود گردش خون و آرتروز از جمله این مزایا هستن.

تحقیقات نشون داده که مس یکسری خاصیت‌های درمانی داره. برای مثال مس یکی از مواد معدنی مورد نیاز بدنه و استفاده از جواهرات مسی باعث جذب آرام مس در بدن میشه که شیوه درستی برای جذب فلز در بدنه.

همچنین مس برای درمان و پیشگیری از آرتروز، انواع سر‌درد، درد‌های مفاصلی و خیلی از مشکلات دیگر مفیده.

توجه داشته باشین که اکسید‌شدن مس (در هنگام قرار‌گیری در معرض هوا) چیز مطلقا بدی نیست. مثلا لایه اکسید مس که به رنگ سبز روی ناودون‌ها، شیروونی‌ها و … مسی دیده میشه، مثل لایه‌ای محافظه که از خوردگی آن‌ها در آینده جلوگیری میکنه.

توصیه‌هایی برای جلوگیری از سبز‌شدن پوست توسط جواهرات تقلبی و ارزان

در ادامه به بعضی از موارد موثر برای جلوگیری از سبز‌شدن پوست توسط جواهرات تقلبی اشاره می‌کنیم.

  • استفاده از آن‌ها رو به حداقل برسونین. همچنین می‌‌تونین مدت استفاده از آن‌ها رو کم کنین؛ مثلا زمانی که قراره فقط یکی دو ساعت بیرون از خونه باشین این جواهرات رو انتخاب کنین.
  • روکش رودیوم برای جواهراتی که در ترکیب خود مس دارن، ایده خوبیه. روکش رودیوم مثل یه لایه محافظتی عمل میکنه و همچنین عمر جواهرات رو زیاد میکنه.
  • از پوشیدن این جواهرات در روز‌های گرم خودداری کنین. دلیلش هم واضحه؛ در روز‌های گرم بیشتر عرق می‌کنین و در نتیجه واکنش‌های شیمیایی با سرعت بالا‌تری انجام میشن و احتمال تغییر رنگ پوست افزایش پیدا میکنه.
  • هنگام شنا جواهرات رو در‌بیارین چرا که مس و کلر با هم واکنش میدن و این میتونه به سبز‌شدن پوست منجر بشه.
  • جواهراتتون رو به طور مرتب تمیز کنین تا هیچ ردی از لوسیون، آلودگی، باقی‌مونده صابون و … روی آن‌ها نمونه. این موارد واکنش های اکسایش روی پوستتون رو بد‌تر می‌کنن.
  • هنگام تمیز‌کردن خونه یا جواهراتتون رو در‌بیارین یا دستکش بپوشین. دلیلش هم اینه که محصولات استاندارد تمیز‌کاری در ترکیب خود کلر دارن که روند سبز‌شدن پوست رو تشدید می‌کنن.

استفاده از جواهرات تقلبی و ارزون خطری نداره؟

جواب مشخصی برای این سوال وجود نداره چون خطر‌ناک‌بودن یا نبودن آن‌ها تا حد زیادی به فلزاتی که در آن‌ها به کار رفته، بستگی داره. پس لازمه که بدونین جواهرات مد‌نظر از چه فلزاتی تشکیل شده و همچنین فلزاتی که به آن‌ها آلرژی دارین را نیز بشناسین.

برای مثال، استفاده از جواهراتی که در ترکیب خود نیکل دارن برای افرادی حساس به نیکل پیشنهاد نمیشه اما مثلا وجود سرب در جواهرات برای همه افراد خطرناکه.

قبل از خرید جواهرات حواستون باشه که فلزات به کار رفته در ساخت آن‌ها فلزات غیر‌واکنشی باشن. اگه مطمئن نیستین، از جواهرات ارزون ساخته‌شده از استیل ضدزنگ استفاده کنین.

پالادیوم از جمله فلزات غیر‌واکنشیه که نه حساسیت‌زاست و نه رنگ پوست رو سبز میکنه. جواهرات با روکش رودیوم، جواهرات ساخته‌شده از فلز برنج و آلومینیوم آنودایز‌شده هم گزینه‌های مناسبی هستن.

جواهرات تقلبی استفاده کنم؟

آره و نه. آره برای مواقعیه که از بی‌خطر‌بودن فلزات تشکیل‌دهنده آن اطمینان دارین، با سبز‌شدن پوست توسط مس مشکلی ندارین (به خاطر داشته باشین همونطور که گفتیم مس خواص زیادی داره) و مستعد آلرژی پوستی نیستین.

اما اگه به نیکل حساسیت دارین، رنگ سبز ایجاد‌شده توسط مس خیلی اذیتتون میکنه و ممکنه پوستتون نسبت به هر فلز نا‌شناخته واکنش بده، شاید بهتر باشه که جواهرات گرون‌تر و بدون نیکل رو انتخاب کنین. اما همونطور که بالا‌تر گفتیم، گزینه‌های بی خطر دیگه‌ای هم برای انتخاب وجود دارن.

کلام آخر

خرید جواهرات ارزون‌تر همیشه به این معنی نیست که حتما در آینده با آن‌ها به مشکل می‌خورین ـ مخصوصا اگه در ترکیبات خود نیکل نداشته باشن ولی بهتره که حواستون رو جمع کنین چون بیشتر این جواهرات ارزون باعث سبز‌شدن پوست و یا آلرژی میشن.

همچنین به خاطر داشته باشین که سبز‌شدن پوست توسط جواهرات واکنشی شیمیایی و طبیعیه که هیچ ضرری برای پوست نداره و لازم نیست که از بابت آن نگران باشین.

بیشتر بخوانید:

تشخیص گردنبند طلا از بدل در گالری ارل می‌توانید با اطمینان از اصل‌بودن طلا، برای همه بودجه‌ها و سلیقه‌ها طلا پیدا کنید. برای خرید طلای ۱۸ عیار به سایت گالری ارل یا شعب حضوری آن مراجعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.